ABS diagnosztika műszerrel

Megosztás

Az autóipari fejlesztések egyik nagy vívmánya a blokkolásgátló fékrendszerek (ABS) feltalálása volt. Az ABS diagnosztika és ABS kocka javítás lehetővé teszi a járművezetők számára, hogy a járművet a nem optimális fékezési körülmények között továbbra is irányítani tudják.

A blokkolásgátló rendszerek célja kettős:

 • megakadályozni a kerekek blokkolását
 • megakadályozni a jármű irányíthatóságának elvesztését fékezés közben

ABS típusai

Két típusa van használatban: a négykerék-ABS, amely a jármű összes kerekénél képes fékezni, és a kétkerék- vagy hátsó ABS, amely csak a hátsó kerekek fékezését szabályozza.

ABS diagnosztika műszerrel

A blokkolásgátló fékrendszerek (ebben a cikkben kizárólag a „hagyományos” ABS rendszerekre összpontosítunk) három alapvető kategóriába sorolhatók: négykerekű/négycsatornás, négykerekű/háromcsatornás és kétkerekű (csak hátsó). Az első rendszer, a négykerekű/négycsatornás, mind a négy keréknél külön-külön keréksebesség-érzékelőt használ, lehetővé téve az elektronikus vezérlőegység (ECU) számára, hogy a négy kerék bármelyikénél külön-külön szabályozza a fékezést.

A második, négykerekű/háromcsatornás rendszer az első kerekek mindegyikén egyedi keréksebesség-érzékelőket használ, egy érzékelő pedig a jármű hátsó részén (a differenciálmű házára szerelve) a hátsó tengely sebességét figyeli. Ez a rendszer lehetővé teszi, hogy az ECU az első kerekek bármelyikénél külön-külön vezérelje a fékezést, de a hátsó kerekeknél az ECU mindkét hátsó kerék fékezését egyszerre vezérli.

Az utolsó rendszertípus (kétkerekű, vagy hátsó ABS) csak egy érzékelőt szereltek a differenciálmű házára, és ebben a rendszerben az ECU csak a hátsó fékeket vezérli, és ugyanúgy, mint a négykerekű, háromcsatornás rendszerben, egyszerre.

Jellemző ABS problémák

Amikor hozzánk fordulnak ABS diagnosztika végett, jellemzőek az alábbi jelenségek:

 • ABS jeladó hiba jelei
 • ABS lámpa világít
 • ABS lámpa nem alszik el
 • ABS jeladó hézag nem megfelelő
 • BMW E46 ABS jeladó hiba
 • Ford Focus ABS lámpa világít
 • ABS lámpa néha világít csak, nem folyamatosan
abs lámpa nem alszik el

Néhány tipikus tünetet ismertetünk, amelyek az ABS meghibásodására vagy üzemzavarára utalnak.

ABS jeladó hiba jelei

Amikor az ABS-érzékelő meghibásodik, általában néhány figyelmeztető jel utal a problémára.

 • Az ABS lámpa kigyullad. Az ABS-rendszerrel kapcsolatos probléma legnyilvánvalóbb jele, hogy az ABS-lámpa világít.
 • A fékeknek tovább tart megállítani az autót, megnő a fékút.
 • Csökken a stabilitás jeges vagy nedves útburkolaton.

Mi történik, ha az ABS-érzékelő meghibásodik?

A menetstabilizáló és a kipörgésgátló elvesztése: ha az ABS rendszer meghibásodott keréksebesség-érzékelőt észlel, az ABS rendszer számítógépe általában a menetstabilizáló és a kipörgésgátló rendszert is kikapcsolja. Egyes járműveken a rossz keréksebesség-érzékelő más funkciókat is befolyásolhat, például a hegymeneti elindulássegítőt és a gördülési stabilitást.

Biztonságos vezetni meghibásodott ABS-szel?

Nem jó ötlet az ABS lámpa bekapcsolt állapotában vezetni, mert ez azt jelenti, hogy az ABS nem működik megfelelően. Ez azt jelenti, hogy a járműve nem úgy viselkedik, ahogyan azt tervezték erős fékezéskor. Ha az ABS lámpa és a fékrendszer lámpa is kigyullad, ez vészhelyzetnek minősül, és javasoljuk, hogy autóját hozza be diagnosztikára, vagy hívjon minket a mobil kiszálláshoz.

Mi okozza az ABS meghibásodását?

Az ABS hiba okai leggyakrabban az, hogy az érzékelők fémtörmelék, fékpor vagy a zord időjárásnak való kitettség miatt beszennyeződik és eltömődik.

A jármű ABS lámpája világíthat azért is, mert a rendszer a fékfolyadék rendellenesen alacsony szintjét érzékeli. A fékfolyadék alacsony szintjét az autó fékezéséből lehet észrevenni. Ha azonban alacsony a fékfolyadék szintje, valószínűleg nem csak az ABS lámpa világít.

A meghibásodott ABS érzékelő zajos?

Az ABS rendszer vezérlője csikorgó vagy zúgó hangot adhat. Egyes járművekben enyhe rezgést is érezhet. Fontos, hogy a lábát a fékpedálon tartsa, ha zajt hall vagy lüktetést érez.

Miért gyulladt ki az ABS és a kipörgésgátló lámpa egyszerre?

Amikor az ABS és a kipörgésgátló lámpa egyszerre gyullad ki, annak oka általában a kerék vagy a sebességérzékelő hibája, illetve az ABS kocka meghibásodása. Egy OBDII szkennerrel ki tudjuk Önnek olvasni az ECU-ban tárolt hibakódokat, és a kódok alapján azonosítani tudjuk a probléma okát és a megfelelő javítást.

Abs és esp lámpa világít

Mit tegyek, ha folyamatosan világít az ABS lámpa?

Ha az ABS figyelmeztető lámpája folyamatosan világít, azonnal ellenőriztetnie kell a fékeket. De ne menjen azonnal egy szervizbe, mert lehet, hogy az autója már nem vezethető biztonságosan. Megnézheti autója kézikönyvét is a bővebb információk érdekében, de a legjobb, ha helyszíni vizsgálatot kér az ABS probléma pontos okának meghatározásához.

Az ABS kódok tárolódnak?

Amikor az ABS rendszer problémát észlel, hibakódot generál, amely a rendszer memóriájában tárolódik, és bekapcsolja a figyelmeztető lámpát. A legtöbb ABS rendszer „valós időben” működik, ami azt jelenti, hogy a kód megjelenését követő hibaelhárítás után a kódnak néhány percen belül törlődnie kell.

A műszerfal ABS figyelmeztető lámpa törlése

Vegye le a pozitív sarut az autó akkumulátoráról. Ezután tartsa nyomva a fékpedált kb. 3 másodpercig. Ez az autó központi számítógépének alaphelyzetbe állítását eredményezi. Ha nincs fennálló probléma a rendszerrel, ennek törölnie kell az ABS lámpát a műszerfalon.

FIGYELEM! Előfordulhat, hogy ez a módszer újabb típusú autóknál nem működik, ekkor hívjon minket segítségért!

Miért világít az ABS lámpa fékbetét csere után?

Előfordulhat, hogy az ABS érzékelők a fékbetét csere során történt elmozdulás miatt megütődtek, alaphelyzetbe kell állítani őket. Ilyenkor azt javasoljuk, hogy hívjon minket az ABS és a kipörgésgátló rendszer vizsgálatához.

ABS elektronika (ABS kocka) rendszerek vizsgálata

Bár első vizsgálatkor ezek a rendszerek bonyolultnak tűnnek, valójában nem többek három meglehetősen alapvető alrendszernél, amelyek a jármű teljes csomagjába integrálva további biztonsági tartalékot nyújtanak a jármű fékrendszereihez.

ABS kocka javítás

A három alrendszer az információs bemenetek, a parancsolt kimenetek (a hidraulikus vezérlőegység vagy HCU) és az elektronikus vezérlőegység.

Az első alrendszer az egyes érzékelőinformációkból, főként a keréksebesség-érzékelőkből és a vezetékezésből áll.

Általában háromféle érzékelőtípus van használatban:

 1. mágneses jelfelvevő
 2. változó reluktancia
 3. mágneses ellenállás

Függetlenül attól, hogy melyik típust használják, ezek felelősek a keréksebességre vonatkozó információk továbbításáért az ECU felé. Vannak más információs érzékelők is, mint például a fékálláskapcsoló, de a keréksebesség-érzékelők és a kábelezés a legkritikusabbak.

A következő alrendszer a hidraulikus vezérlőegység (ABS HCU), amely a négykerekű rendszereken nem más, mint egy szolenoidokból és szelepekből álló egység, amely az ECU parancsára szabályozza a fékekre ható hidraulikus nyomást. A legalapvetőbb kifejezésekkel élve, ez a féknyomás elszigetelésének és/vagy csökkentésének kombinációját biztosítja, hogy elkerülje a kerekek fenyegető blokkolását.

A HCU-ba egy szivattyúmotor van beépítve, amely állandó rendszernyomást tart fenn, amikor a HCU a blokkolásgátló vezérlés során végzi funkcióit. Kizárólag a hátsó kerékrendszereknél a HCU lényegében nem más, mint egy tandem mágnesszelep, amely vagy elszigeteli és/vagy „leadja” a hidraulikus nyomást a hátsó fékekre. Szivattyúmotorra nincs szükség.

Végül az elektronikus vezérlőegység a rendszer „agya”. Elsősorban az érzékelőktől kapott keréksebesség-adatok alapján határozza meg a HCU féknyomás-moduláció legjobb kombinációját, elektronikusan vezérelve egy sor mágnesszeleppel működtetett szelepet, hogy ezt a funkciót elvégezze.

ABS diagnosztikai stratégiánk

Az ABS-rendszer hibáinak sikeres diagnosztizálásához és javításához a rendszer leírásának és működésének alapos ismerete és megértése a kulcs. Ez különösen fontos a nehezen diagnosztizálható járművek hibaelhárításakor, amelyek nem diagnosztizálhatók könnyen a kézikönyv alapján. Soha nem próbáljuk megjegyezni az ABS-rendszerek bármelyikének egy adott aspektusát (például a hibakódokat). Ahogy egyre többet dolgozunk a rendszerekkel, tapasztalatunk diktálja, hogy mi marad emlékezetes a számunkra.

A rendszer három alrendszerre bontásának egyik oka, hogy megkönnyíti a diagnosztikát. Annak kizárásával, hogy hol van a probléma, azonnal azonosítani tudjuk, hogy melyik alrendszer(ek)ben lehet gond, ami lehetővé teszi, hogy csak az egész rendszer ezen részének diagnosztizálására koncentráljunk, és kiküszöböljük a felesleges diagnosztikai eljárásokat. A diagnosztika egyszerűsítése a minőségi diagnosztika és javítás kulcsa.

Tegyük fel például, hogy a jobb első kerék sebességérzékelője hibakódot jelez. A korábban említett rendszer szerinti bontás és a kód definíciója alapján azonnal az érintett alrendszer(ek)re összpontosíthatunk. Például a fenti érzékelő áramköri kódja azt mutatja, hogy a diagnózis vagy a keréksebesség-érzékelőre/vezetékekre, vagy az ECU-ra fogunk összpontosítani. Adott esetben azonnal tudhatjuk, hogy a HCU hibamentes. Hasonlóképpen, a HCU elektromos kódjai vagy a HCU-hoz vagy az ECU-hoz vezetnek. Ezzel egyszerűsítjük a diagnózist.

ABS ECU modul

Mindig alaposan átgondoljuk, hogy pontosan mi az ügyfél problémája, vagy vélt problémája. Előfordul, hogy az ügyfél a fék egyenetlen fogására panaszkodik, miközben valójában a blokkolásgátló fékek aktiválódtak. A blokkolásgátló rendszerrel kapcsolatos ismeretek és/vagy tapasztalatok hiánya miatt az ügyfél ezt problémának érzékeli, holott valójában nincs is probléma.

A diagnosztikai folyamat első lépése a kódok lekérdezése, mind az igény szerinti, mind a memóriakódoké, függetlenül attól, hogy a sárga ABS figyelmeztető lámpa világít-e vagy sem. Ezeket a későbbi felhasználás céljából rögzítjük. Ekkor a memóriakódokat törölni kell.

A következő lépés a jármű tesztelése az úton. Ez képet ad arról, hogy az „alap fékrendszer” hogyan működik, valamint az esetleges felfüggesztési és/vagy kormányműproblémákról, amelyek hozzájárulhatnak az ABS-problémákhoz, vagy eltúlozhatják azokat. Nem hagyjuk magunkat megtéveszteni a fékrendszer mechanikus részeinek vagy a hidraulikának problémájával, amely ABS-problémaként jelentkezhet. Mindig időt szánunk egy alapos menetpróbára, majd meghatározzuk, hogy az ABS-rendszer hibaelhárítása előtt szükség van-e az „alap fékrendszer” ellenőrzésére.

A műhelybe visszatérve ismét ellenőrizzük a hibakódokat. Az eredetileg rögzített, de a menetpróba után nem visszajövő memóriakódokat ezen a ponton figyelmen kívül kell hagyni. Ezeket az ügyfél javítási megbízásán feljegyezzük, hogy ha egy újabb látogatás alkalmával visszatérnek a műhelybe.

ABS diagnosztikai eljárások

Ha diagnosztikai eljárásokról van szó, a diagnosztikához az eszközök széles skálájára van szükség, de az adott feladathoz a legpraktikusabb eszközt igyekszünk használni. Ilyen lehet például laboratóriumi oszcilloszkóp vagy egy ellenállásmérő multiméter. Oszcilloszkóp használatakor az érzékelő jelének ellenőrzésekor például egy mágneses érzékelőnek egy analóg szinuszhullámot kell mutatnia. Nem olvasunk ki többet a vizsgálati eredményekből, mint amit valójában látunk. A végső cél a jármű problémájának helyes diagnosztizálása.

Az alapos szemrevételezés fontos, amikor diagnosztizálásról van szó. Sok problémát gyorsan diagnosztizáltunk már úgy, hogy csak „szemrevételeztük” a feltételezett problémás területet, mielőtt elővettük volna az összes vizsgálati eszközt. Ezt a lehető legalaposabban érdemes elvégezni a könnyen hozzáférhető területeken.

Először szemrevételezéssel ellenőrzünk. Ha ezen a ponton nem derül fény semmilyen problémára, megnézhetjük a kapcsolási rajzot. Tegyük fel például, hogy a „bal első keréksebesség-érzékelő alacsony bemeneti jelszintje” kódot érzékeljük: ebből azonnal tudjuk, hogy az ECU-hoz érkező jelvezetéken alacsony a feszültség. Nézze meg a kapcsolási rajzot, hogy megtalálja az érintett áramköröket, és az alapvető elektromos alapelvek segítségével meghatározzuk, hogy hol van a probléma.

Abban a ritka esetben, amikor úgy érezzük, hogy hibás az ECU, mindig duplán ellenőrizzük az ECU tápellátását és földelését. Ezt egy ohmméterrel NEM lehet elvégezni. Az egyetlen módja ennek az, hogy feszültségeséses tesztet végzünk az ECU összes táp- és földelési áramkörén. A mért feszültségesés általában nem haladhatja meg az 50 mV-ot.

Előfordul, hogy olyan járművel találkozik, amely problémákat mutat, de nincs hibakód. Ilyenkor az ABS-rendszer alapos ismerete segíthet. Azzal, hogy tudjuk, hogyan működnek együtt az alrendszerek, és miután ellenőriztük a hibajelenséget, ismét meg tudjuk meghatározni, hol van a probléma, és egy szkennerrel vagy bármilyen diagnosztikai eszközzel dinamikusan tesztelhetjük az alrendszer egyes komponenseit, hogy meghatározza a probléma okát.

Mivel régóta foglalkozunk ABS diagnosztikával, idővel kialakul egy olyan érzék, amely lehetővé teszi, hogy az ABS-rendszereket időben és gyorsabban diagnosztizáljuk.

Ugrás az oldal tetejére