Gyújtótrafó hiba jelei

Megosztás

Úgy gondolja, hogy gyenge a gyújtótrafó? Mikor kell gyújtótrafót cserélni? Ebben a cikkben végigvesszük a gyújtótrafó hiba jeleit, az erre utaló tüneteket, hogy biztos lehessen benne, hogy autója megfelelően működik.

A gyújtótrafó problémának számos lehetséges tünete van. Ha autóján az alább felsorolt problémák bármelyikét tapasztalja, akkor ez lehet annak a jele, hogy meghibásodott a gyújtótrafó:

 • Motorhibák
 • Akadozó üresjárat
 • Az autó teljesítményének csökkenése, különösen gyorsításkor
 • Megnőtt üzemanyag-fogyasztás
 • Nehezen indul az autó
 • A motorellenőrző lámpa (CHECK ENGINE) világít
 • Kipufogó visszadurrogás
 • Megnövekedett CO-2 kibocsátás
 • Gázszag a kipufogóból
 • Üzemanyag szivárgás
gyújtótrafó hiba okai

A gyújtótrafó hiba jelei ritkán mutatkoznak külön-külön, általában a fenti jelenségek közül több is tapasztalható, ami erősebben utal valós gyújtótranszformátor problémára.

Mit csinál a gyújtótrafó?

Mielőtt közelebbről megvizsgálnánk az esetleges gyújtótrafó problémákat, hasznos többet megtudni arról, hogy mi is az a gyújtótrafó, és hogyan működik.

A gyújtótrafó segít beindítani az autó motorját. Ez a gyújtásrendszer alapvető része.

Az autó akkumulátora alacsony feszültséggel rendelkezik (12 V), de a gyújtás elindításához a gyújtógyertyán több ezer voltra van szükség. A gyújtótrafó, amely lényegében egy kis transzformátor, az autó akkumulátorából származó 12 voltot alakítja át a szükséges több ezer voltos feszültséggé. A gyújtótrafó által biztosított energia nélkül a gyújtógyertya nem tudná létrehozni az égéshez szükséges szikrát. Enélkül az autó egyáltalán nem tudna beindulni!

mikor kell gyújtótrafót cserélni

Ebben a cikkben egyetlen gyújtótrafóról fogunk beszélni, de a legtöbb motor legalább négy gyújtótranszformátorral rendelkezik, néha egyetlen tekercscsomagba csoportosítva. Ha problémái vannak autója gyújtótrafóival, az befolyásolhatja az autó teljesítményét.

Ezért fontos, hogy figyeljünk a hibás gyújtótrafó tüneteire, amelyeket most részletesebben is végigveszünk.

Nehezen indul a motor

Ha nem vagy csak nehezen indul be a motor, az a gyújtótrafó problémájára utalhat. Amint fentebb kifejtettük, a legtöbb modern motor több gyújtótrafót tartalmaz. Ha több rossz gyújtótrafó van, akkor a gyújtás hibás lehet, és nehézséget okozhat a motor beindítása. Természetesen számos különböző probléma okozhat nehézséget a motor indításakor, így a nehezen induló motor önmagában nem mindig igazolja a gyújtótrafó problémáját.

Motor gyújtás probléma, a motor leáll

Ha a motorja alapjáraton, hirtelen fékezéskor vagy gyorsításkor rosszul gyújt (véletlenszerű gyújtáskimaradás, többszörös gyújtáskimaradás) vagy leáll, akkor a gyújtótranszformátor lehet a probléma. A gyújtáskimaradás jelei (pl. az autó rángat a gázpedál lenyomásakor, erősen ingadozik az alapjárat) arra utalnak, hogy a motor egy vagy több hengerének gyújtása nem megfelelő.

Motor gyújtás probléma

A hibás gyújtás nagyobb valószínűséggel fordul elő, amikor a motor terhelés alatt áll. Ilyenkor a megnövekedett károsanyag-kibocsátás és a kipufogóból érkező gázszag is a rossz gyújtótrafó tünete lehet.

Az autó motorjának indítási nehézségeihez hasonlóan számos más probléma is okozhat gyújtáskimaradást, amelyeket diagnosztikával ki kell zárni, mielőtt véglegesen megállapíthatnánk, hogy a probléma a gyújtótrafóban van.

A hibás gyújtótrafó a hibás tekercs miatt a gyújtógyertya által küldött szabálytalan szikrák miatt az autó leállását is okozhatja.

Megnőtt az autó fogyasztása

Ha azt veszi észre, hogy autója a szokásosnál kevesebb kilométert fut egy teli tankkal, az azt is jelentheti, hogy nem működik optimálisan a gyújtótrafó. Ez azért történhet, mert amikor a gyújtógyertyák nem kapnak elég energiát (a hibás gyújtótrafó miatt), a rendszer több üzemanyag befecskendezésével próbálja ezt ellensúlyozni. Ez azt is jelenti sok esetben, hogy az üzemanyag-szivárgás is lehet a rossz gyújtótrafó tünete.

A rossz üzemanyag-fogyasztást okozhatja a meghibásodott MAF érzékelő vagy a koszos, eltömődött üzemanyagszűrő is, ezért ezeket a lehetséges problémákat is ki kell zárni.

Motorellenőrző lámpa (CHECK ENGINE)

A motorellenőrző lámpa arra szolgál, hogy jelezze, ha valami baj van a motorral. Ha gyújtótrafó problémával vezet, az ellenőrző motorkijelző lámpa ezt észleli és bekapcsol. Soha nem szabad figyelmen kívül hagyni a CHECK ENGINE lámpát, de ahogy a többi általunk tárgyalt tünet esetében is, ha kigyullad a CHECK ENGINE lámpa, számos más motorprobléma is lehet a háttérben.

kigyullad a CHECK ENGINE lámpa

A legegyszerűbben az OBD-II (fedélzeti diagnosztikai) ellenőrzéssel diagnosztizálhatjuk, hogy miért világít a motorellenőrzés lámpa. Mi le tudunk futtatni egy OBD-II ellenőrzést a diagnosztikai műszerünk segítségével. A P0300-P0312 kódok többnyire a gyújtáskimaradást jelzik, míg a P0350-P0362 kódok a gyújtótranszformátor problémákra utalnak.

A gyújtótrafó típusai

A gyújtótrafóknak számos különböző típusa létezik, amelyekkel tisztában kell lennie, amikor gyújtótrafóproblémát próbál orvosolni. Itt van például három különböző gyújtótrafó típus:

 • Coil-On-Plug gyújtás (COP)
 • Coil Near Plug gyújtótrafó (CNP)
 • Coil Per Cylinder (hengerenkénti gyújtótrafó – CPC)

A leggyakoribb, több tekercset tartalmazó rendszer a Coil-On-Plug (COP). Hengerenként egy gyújtótrafó van, és mindegyik tekercs a gyújtógyertyához van csatlakoztatva. Ha nincs elég hely egy COP számára, esetleg azért, mert a gyújtógyertyák kiállnak a hengerfejből, akkor CNP típusú berendezéssel van dolgunk. Ebben az esetben a tekercsek rövidebb gyertyavezetékkel csatlakoznak a gyertyához.

Attól függően, hogy COP vagy CNP rendszerrel rendelkezik-e, a gyújtótrafó problémáit különböző módon kell ellenőrizni.

Gyújtótrafó hiba jelei – hogyan teszteljük a gyújtótrafót?

A gyújtótrafó tesztelése veszélyes lehet, ha helytelenül végzi. Ez a cikk csak tájékoztató jellegű. Ha nem tudja, hogyan kell biztonságosan tesztelni egy gyújtótrafót, kérjen segítséget egy képzett szakembertől.

Amint azt a „CHECK ENGINE” szakaszban említettük, a gyújtótrafó problémáit OBD-II ellenőrzéssel tesztelheti, amelyhez OBD-II szkennerre van szükség. A P0300-P0312 kódok a motor hibás gyújtását jelzik, míg a P0350-P0362 kódok gyújtótrafó problémákra utalnak.

A gyújtótrafó helye járművenként eltérő, ezért ellenőrizze a jármű használati útmutatóját, hogy megtalálja, hol található az autó gyújtótranszformátora. Vigyázzon, mert a gyújtással kapcsolatos diagnosztikai munkáknál fennáll az áramütés veszélye. Jobb, ha minket hív ilyen jellegű feladatra!

hogyan teszteljük a gyújtótrafót

Ha mégis saját maga végezte el a keresést, és megtalálta a gyújtótrafót, megnézheti, hogy vannak-e nyilvánvaló sérülésnyomok. A legegyszerűbb a gyújtótrafó vezetékezésének ellenőrzése. Ha bármelyik vezeték sérült, ez lehet a gyújtótrafó problémáinak forrása.

A trafó kábelkorbácsát és csatlakozóját is meg kell vizsgálnia, hogy nincs-e rajta hiba, különösen az elhajlott csatlakozótüskék vagy a laza csatlakozók esetén. Ha még mindig nem találja a problémát, akkor vegye ki az egyes gyújtótrafókat a motorból, és nézze meg alaposan a sérülések jeleit. A folyadékok károsíthatják a gyújtótrafókat, ezért nagyon figyeljen a nedvesség jeleire is.

Ha CNP gyújtótrafó van, egy másik vizsgálatot is elvégezhet. Ehhez mindig szigetelt szerszámokat kell használnia, és gumikesztyűt kell viselnie.

 1. Állítsa le az autó motorját.
 2. Kösse le a gyújtógyertya vezetékét.
 3. Csatlakoztasson egy új gyújtógyertyát a gyújtógyertya vezetékéhez.
 4. Szigetelt szerszámokkal érintse a gyújtógyertya menetes részét a motor valamelyik fémrészéhez.
 5. A megfelelő szerszámok segítségével vegye ki a biztosítékot az üzemanyag-szivattyúból.
 6. Indítsa be a motort.
 7. Miután a motort beindította, a gyújtógyertya résénél kék szikrákat kell keresnie. Ha kék szikrákat lát, az bizonyítja, hogy a gyújtótrafó megfelelően működik.

Ha nem lát kék szikrákat, vagy esetleg narancssárga szikrákat lát, ez valószínűleg annak a jele, hogy a gyújtótrafóval probléma van. Ha végzett, szerelje vissza az alkatrészeket a helyükre.

A gyújtótrafó diagnosztika egy másik bevált módja, hogy felcserélnek két trafót a hengereknél, és így is ki lehet szűrni egy esetlegesen gyengélkedő alkatrészt.

Mivel sokfajta probléma lehet az autó gyújtási rendszerével, célszerű szakembert hívnia, de a fenti lépések segítenek behatárolni az esetleges problémákat.

Ugrás az oldal tetejére