Hibakód olvasás

Megosztás

Hibakód olvasás

Hibakód olvasás hibakeresés: hiba behatárolása élő adat elemzése részletesen, kiszállással. Hibakód olvasás, jármű fedélzeti diagnosztikája hibatároló kiolvasása és törlése, tényleges futásteljesítmény kiolvasása.

Szervizintervallum nullázás

Leggyakoribb típusok a szervizintervallum visszaállításra: Audi, Skoda, Volkswagen, Ford, Mercedes.

Fedélzeti diagnosztika OBD (On Board diagnosis)

OBD hibakód olvasás
OBD hibakód olvasás

A motorvezérlő fedélzeti elektronikával rendelkező járművek olyan ellenőrző rendszerekkel vannak felszerelve, amelyek monitorozzák a hozzájuk kapcsolódó szerkezeti egységeket. Ha bármilyen probléma lép fel a motor működése során, a műszerfal kijelző visszajelző hibajelző lámpái azonnal jelzik azt.

A motor problémáin kívül többek között a légzsák, ABS, ASR, automata váltó, klíma, rádió, dízel részecskeszűrő egységek felől érkező hibajelzések a műszerfal kontroll lámpáján láthatók. Ha probléma van a diagnosztikai hibakód röviden DTC olyan kód, amely segíthet a hiba behatárolásában.

A hibák felderítése után a kódokat törölni kell. A hibatároló kiolvasása segít a hiba behatárolásában. A fedélzeti számítógép az aktív hibákat vagy azonnal vagy rövid idő eltelte után ismét ki fogja jelezni, ezeket kell javítással megszüntetni.

Vannak olyan járműtípusok is, amelyeknél a computer számolja a törlések számát is. Ha nem sikerül elhárítani a hibát, a rendszer gyakran nem is engedi törölni a hibát egy maghatározott számú hiba felett.

Hibakód kiolvasás házilag?

A hibakód olvasást házilag azért nem ajánljuk, mert nem biztos, hogy sikerül megszüntetni a problémát, ezen kívül komoly kárt tehetünk a járműben. Ha a hibakódot esetleg ki is tudjuk olvasni, a hibakód értelmezése és a hiba behatárolása komoly szaktudást és tapasztalatot igényel. A hibakódolvasó szakemberek többszázezer forintos diagnosztikai eszközzel, műszeres kódolvasóval rendelkeznek, az esetek egy részében ez segíti munkájukat, hogy mihamarabb és minél pontosabban behatárolják a problémát.

A megfelelő eszköz sok esetben arra is alkalmas, hogy el lehessen vele végezni az adott jármű típushoz elérhető gyári szoftverfrissítéseket. Tapasztalatunk szerint nagyon gyakran sok hibakód tárolódik az autó vezérlőegységében, ezért kell a hibatárolót törölni rendszeresen. Ha nem töröljük a hiba tárolót, felhalmozódnak a kódok, és sokszor nem lehet tudni, hogy melyik kód aktív még, és melyik csak tárolt.

Mire jó a hibakód olvasás és törlés?

Sokan azt hiszik, hogy a hibakód olvasással minden meg van oldva. Ki kell hogy ábrándítsunk mindenkit, aki így gondolja, mert ez korántsem biztos.

A puszta hibakód olvasás egy részletesebb vizsgálat része. A fedélzeti diagnosztikai rendszer figyeli a különböző részegységek miért értékeit, és összehasonlítja az előírt referencia értékekkel.

A hibakódok olvasása korábban a jármű típusától függően vagy egy visszajelző lámpa, vagy a fedélzeti vezérlőegységbe épített diódán keresztül valósult meg. Modern autóknál viszont különleges diagnosztikai műszer segítségével végezhetjük el a hibakód olvasást.

A mai hibakódolvasó műszerek – legalábbis a komolyabbak – sokkal többet is tudnak az egyszerű diagnosztikai műszereknél, ez az árukban is tükröződik. A szakember rutinja, évtizedes tapasztalata azonban nem pótolható műszerrel.

Legtöbbször azt látjuk hogy hónapok óta tárolt hibakódok vannak a járművekben. A törlés és az újbóli lekérdezés segíthet tiszta képet látni az éppen aktuális állapotról.

A hibakód törlése vagy diagnosztikai műszerrel vagy automatikusan történik. Automatikusan akkor törlődik a kód, ha megszűnik a hiba, és nem is jön vissza. Előfordulhat, hogy a hibakód az akkumulátor saru eltávolításáról is törlődik bizonyos típusoknál.

error: Content is protected !!
Ugrás az oldal tetejére