Immobilizer hiba jelei

Az immobilizer hiba jelei leggyakrabban az autó nyitási vagy zárási problémájával, a riasztó helytelen működésével vagy a gyújtáskapcsolóval függ össze. Az immobilizer rendszer a legtöbb, az elmúlt körülbelül 20 évben gyártott járműben gyakori lopásgátló funkció. Ha rendeltetésszerűen működik, nagy mértékben csökkenti az autó ellopásának esélyét.

Ha az autó indításgátlójával problémák merülnek fel, az sajnos komoly fejfájást is okozhat. Cikkünkben röviden ismertetjük, hogyan működik egy indításgátló, és hogy tudja, milyen jellemző jelek alapján következtethet az immobilizer meghibásodására.

Mi az autó indításgátló?

Az autó indításgátló rendszere (vagy autó immobilizer) az elektronikus biztonságtechnika olyan részegysége, amely alapvetően a járműlopás megakadályozását szolgálja.

Célja, hogy meggátolja, hogy a járművet rövidre zárják és ellopja valaki, akinek nincs kulcsa a motor indításához. Kutatások szerint kb. 40%-kal kevesebb autólopás történt, mióta az indításgátlót bevezették.

autó indításgátló

Ha Ön olyan autót vásárolt, amely az elmúlt 20 évben készült, akkor valószínűleg már használta ezt a technológiát anélkül, hogy észrevette volna.

Az autókereskedések által forgalmazott autókulcsok ma már alapvetően intelligens kulcsok. Ezért a kulcs alján gombok találhatók, amelyekkel bezárhatók és kinyithatók az autó ajtajai, kinyitható a csomagtartó, vagy némely típusoknál még a jármű távoli indítása is lehetséges.

Hogyan működik az autó indításgátlója?

Az autókulcs belsejében egy transzponder chip található. Amikor bedugja a kulcsot a gyújtásba, vagy beépített autókulcs esetén, az autókulcsban lévő transzponder chip egy biztonsági kódot küld az autó indításgátló rendszerének.

Ha ez a biztonsági kód megegyezik az indításgátló rendszerben lévő kóddal, az autó elindulhat. Ha a kulcs nem törvényes, vagy nincs benne kulcstartó/távirányító vagy transzponder chip, az autó nem indul.

Ez a biztonsági kód minden egyes indításkor véletlenszerű, és a kulcs az egyetlen olyan forrás, amely képes a járműhöz tartozó helyes jelszót generálni.

A jó hír az, hogy ez az elektronikus indításgátló rendszer nagyon jól működik az autólopás megelőzésében, és a kulcs beragadása már a múlté.

immobilizer hiba diagnosztika

A rossz hír az, hogy ha elveszíti az autókulcsot, vagy ha a transzponder chip megsérül vagy meghibásodik, akkor új kulcsot kell beszereznie, ami költséges lehet.

Az immobilizer hiba jelei – az 5 leggyakoribb tünet

Mint bármilyen elektronikus alkatrész, az indításgátló rendszer is meghibásodhat, és problémát okozhat Önnek. Íme az 5 leggyakoribb jel, amely az autó indításgátló rendszerében bekövetkezett problémára utalhat.

1. Autónyitási problémák

Amikor a kulccsal megpróbálja távolról kinyitni a jármű ajtajait, az ajtók nem nyílnak ki. Sajnos sok modern járművön nincs zár az ajtó külső oldalán, így nem tudja manuálisan kinyitni azokat a kulccsal.

Ez azt jelenti, hogy ha belülről bezárja az ajtókat, majd becsukja az ajtókat, nem fog tudni visszaszállni az autójába, mert a kulcsa nem fogja tudni kinyitni az ajtókat. Ilyenkor szakembert kell hívnia, hogy kinyissa az ajtót.

2. Autó zárási problémák

Az előző tünethez hasonlóan valószínűleg nem fogja tudni bezárni az ajtókat az okos kulccsal, ha nem tudja kinyitni azokat sem.

Működő intelligens kulcs vagy kulcstartó nélkül csak úgy tudja bezárni az ajtókat, ha belülről zárja be őket, miközben az ajtók nyitva vannak, majd becsukja az ajtókat. Ezzel az a probléma, hogy megkockáztatja, hogy az autó kulcsait a járműben hagyja, és nem tudja kivenni őket.

3. Nem indul be az autó

Az indításgátló probléma gyakori jele, hogy a jármű egyáltalán nem indul be. Ha nem a zárszerkezetekkel kapcsolatos problémáról lenne szó, sokféle oka lehetne annak, hogy motor miért nem indul be.

Nem indul be az autó

Ha azonban a fenti problémákat tapasztalja, és az autó nem is próbálkozik az indítással, akkor egyértelműen az indításgátlóval vagy magával az intelligens kulccsal van probléma.

4. Nem fordul el a kulcs a gyújtáskapcsolóban

Ha a kulcstartó-távirányítónak van egy fizikai kulcsa, amelyet be kell helyeznie a gyújtáskapcsolóba, és el kell fordítania, de nem mozdul, akkor a kulcstartó alapjában lévő transzponder chippel lehet probléma. Valamilyen oknál fogva nem küldi a biztonsági kódot az autó indításgátlójának.

Ez gyakran vízkár (a nedvesség és az elektronika nem kedvelik egymást) vagy a chip tényleges tönkremenetele miatt a chip miatt a távirányító leesik vagy összetörik.

Mielőtt cserekulcsot rendelne, győződjön meg róla, hogy az autóhoz a megfelelő kulcsot használja. Időnként találkozunk olyannal, hogy a családon belül valaki ugyanolyan márkájú autót vezet, és összekeverik a kulcsokat.

5. Autó riasztó nem működik

Mivel az indításgátló a jármű fő biztonsági funkciója, ez azt jelenti, hogy a gyári autóriasztó nem fog működni, ha az indításgátló hibás.

Immobilizer hiba megoldása

Ha az immobilizer hiba jelei alapján azonosította a vélhető okot, a probléma könnyen elhárítható. Sok indításgátló-probléma egyszerűen, a kulcstartó akkumulátorának cseréjével megoldható. A transzponder chip megfelelő működéséhez egy kis akkumulátor szükséges, hogy a biztonsági kódot továbbítani tudja az indításgátlónak. Legyen óvatos az akkumulátor cseréjével, nehogy véletlenül megsérüljön a benne lévő transzponder chip.

Ha kicserélte az akkumulátort, és még mindig nem működik, akkor előfordulhat, hogy a transzponder chip valamilyen módon megsérült. Mi a hibát tudjuk diagnosztizálni. Ha cserélni kell a kulcsot, egy erre szakosodott szerelővel felvéve a kapcsolatot új kulcsot kell kérnie.

Sajnos a csere általában nem olcsó. Általában minél drágább a jármű, annál többe kerül a cserekulcs.

Ha a jármű tényleges indításgátló rendszere a hibás, akkor az a vezetékek korrodálódása vagy sérülése miatt lehet. Esetleg a motorvezérlő egység vagy annak érzékelői hibásan működnek.

Diagnosztika és hibaelhárítás végett hívjon minket bizalommal!

Ugrás az oldal tetejére