Légzsák hibakód törlés, nullázás

Megosztás

A légzsák egy nap biztosan megmentheti az életét, ha baleset történik. Ha megjavította a légzsákrendszert, itt az ideje a légzsák hibakód törlésnek a műszerfalon.

Kigyulladt a műszerfalon a légzsák jelzőlámpa, és szeretné tudni, hogyan törölheti?

A motor és a légzsák lámpa a műszerfal azon lámpái közé tartozik, amelyekre fokozott figyelmet kell fordítania; ha kigyullad bármelyik, annak biztonsági jelentősége van. A légzsákokat úgy tervezték, hogy ütközés esetén mindig felfújódjanak, és ha a lámpa világít, ez nem fog megtörténni.

Hogyan működik a légzsák?

Mielőtt tehát megvizsgálnánk, hogyan lehet törölni a légzsák hibakódot, tudni kell, hogyan működik a légzsák.

hogy működik a légzsák

A légzsákok életmentőek, ha gyorshajtás közben frontálisan ütközik egy másik autóval, vagy egy álló objektumnak ütközik. Ha nincs légzsák vagy nem működik, akkor a fejünket keményen beverhetjük a kormánykerékbe vagy a műszerfalba. Amikor nagy sebességgel nekimegyünk valaminek, az autó lelassul, ez aktivál egy gyorsulásmérőt, amely beindítja a légzsák áramkörét.

A légzsák áramköre egy elektromos áram által aktivált fűtőelemmel rendelkezik. Ez a fűtőelem robbanást idéz elő a légzsák belsejében, amely gyorsan ártalmatlan gázt termel. Ez a gáz elárasztja a légzsákot, és kitágítja azt; így a kormánykerék és az oldalsó tér elfoglalásával megvédi a vezetőt a sérülésektől. A légzsák gyakorlatilag biztonsági párnaként működik, és csillapít mindenféle ütést.

Hogyan törölhető a légzsákjelző lámpa szkennerrel?

Most, hogy már tudjuk, hogyan működnek a légzsákok, itt az ideje megtanulni, hogyan lehet törölni a légzsákjelző lámpát a műszerfalon.

A légzsákrendszerrel kapcsolatos minden munkát csak szakember végezzen, ha nem 100%-ig biztos abban, hogy mit csinál! Kövesse az alábbi lépéseket a légzsáklámpa visszaállításához:

Ellenőrizze az utasoldali légzsák kapcsolóját

Bizonyos autókban van egy „utasülés légzsák be/ki kapcsoló” gomb. Ez az első dolog, amit ellenőriznie kell, ha a légzsák jelzőlámpát szeretné kikapcsolni. Lehet, hogy valaki Ön előtt véletlenül kikapcsolt állapotba állította, ami miatt a legtöbb modellnél a légzsákfény kigyulladását okozza.

 utasoldali légzsák kapcsoló

Ez a gomb általában a műszerfalon, az utasoldalon található, és akkor láthatja, ha kinyitja az utasajtót vagy a kesztyűtartót.

Olvassa le a hibakódokat OBD2 szkennerrel

A légzsákrendszerrel való munka kulcsfontosságú, ezért mindig olvassa el a hibakódokat egy OBD2 szkennerrel, hogy képet kapjon arról, hol kezdje a hibaelhárítást. Soha ne törölje a hibakódokat, mielőtt orvosolná a légzsák lámpa kigyulladásának okát. Olvassa el a kódokat, és szerezzen információt arról, hogy mi okozhatja a problémát, és folytassa a diagnosztikát.

Szüntesse meg a hiba okát

Soha nem szabad csak úgy megszüntetni a világító légzsák lámpát, hogy nem hárította el a probléma okát. Baleset esetén a légzsákok kioldódhatnak vagy nem működnek. Ha nem biztos a dolgában, hagyja, hogy szakember diagnosztizálja a légzsákot, szükség esetén végezzen javítást.

Ne feledje, hogy mindig távolítsa el az akkumulátor csatlakozóját, amikor a légzsákokkal dolgozik. A légzsákjelző lámpa a probléma kijavítása után gyakran magától kialszik, de nem minden autómodellnél.

Törölje a légzsák hibakódot

Ha megtörtént a hiba elhárítása, vagy megszűnt a légzsák hibakód megjelenésének oka, és teljesen biztos benne, hogy rendben van az autója légzsák rendszere, törölje a hibakódot.

Törölje a légzsák hibakódot

Ehhez OBD2 szkennert kell használnia, de elképzelhető, hogy a hibakód törlés speciális műszerrel lehetséges csak. Törölje a légzsákjelző lámpát, és győződjön meg róla, hogy már nem világít a műszerfalon. Ha még mindig ott van, olvassa be újra a hibakódokat.

Indítsa be az autót, tegyen próbautat

Ha a légzsákjelző lámpa eltűnt a műszerfalról, indítsa újra a gyújtást, és menjen próbakörre. Ha a légzsákjelző lámpa a tesztvezetés után sem jelenik meg újra, a probléma nagy eséllyel megoldódott. Ha a hibakód megjelenik ismét, olvassa újra a kódokat, és folytassa a diagnosztikát, vagy forduljon hozzánk!

Légzsák hibakód törlés szkenner nélkül?

A legtöbb autómodellnél nem lehetséges a légzsák hibakód törlése szkenner vagy gyári kódolvasó műszer nélkül. Ez biztonsági óvintézkedés, mert a légzsákfény megjelenése után mindig meg kell javítani a hibát. Szerencsére sok autómodellnél a légzsákfény magától is kialszik, ha kijavította a hibát.

Néhány régebbi autóban azonban a légzsák lámpát szkenner nélkül is törölni lehetett az akkumulátorcsatlakozó leválasztásával.

Légzsák visszajelző világít

Ellenőrizze a vezető- vagy az utasülés alatti vezetékrendszert, nincs-e laza vezeték vagy korrózió a csatlakozóban. Fújja be a csatlakozó dugaszokat WD-40-nel, és indítsa újra az autót.

Ha ott sem talál semmilyen problémát, akkor hagyja, hogy kiolvassuk a kódokat, ellenkező esetben csak sötétben fog tapogatózni.

Gyakori kérdések a légzsákkal kapcsolatban

Vezethetek világító légzsák figyelmeztető lámpával?

Ha a légzsákfigyelő lámpa világít, az azt jelenti, hogy baleset esetén a légzsák nem tud kinyílni. Ez veszélyes, ezért ne induljon el ilyenkor az adott járművel.

Az OBD szkennerrel lehet törölni a légzsák hibakódot?

Az OBD2 szkenner képes kiolvasni az autó hibakódját és nullázni a légzsák vezérlőrendszert, de a hibát meg kell szüntetnie ahhoz, hogy jöjjön vissza a hibakód.

Az akkumulátor lekötése törli a légzsák jelzőlámpát?

Gyakran csak annyi szükséges a bosszantó figyelmeztető lámpa kialvásához, hogy nullázza a légzsák érzékelőjét. Távolítsa el az akku pólusáról a bilincset, és hagyja lecsatlakoztatva 8-10 másodpercig, hogy a légzsákérzékelő nullázódjon. Ezután kösse vissza az akku pólusát, és egy kis szerencsével a lámpa nem gyullad ki ismét.

Biztonságos a légzsák vezérlő nullázása?

Azt javasoljuk, hogy akkor nullázza a légzsák vezérlő modulját, ha baleset érte. A légzsák vezérlő nullázása csökkenti a további programozás szükségességét, és ha megfelelően építik be a működő rendszerbe, a légzsákjelző lámpa kialszik.

Nullázható a légzsák vezérlő modul?

A légzsák vezérlő modul visszaállítható és újraprogramozható, kivéve vízkár, tűzkár vagy hardveres sérülés esetén.

A biztosíték eltávolítása kikapcsolja a légzsákot?

A legtöbb autóban van egy biztosíték, amelyet ki lehet venni a biztosítéktáblából a légzsák teljes kikapcsolásához. Az autók kézikönyvei azt javasolják, hogy ezt a biztosítékot ki kell venni, ha a műszerfal területén végzünk bármilyen munkát, mivel fennáll a légzsákok munka közbeni működésbe lépésének veszélye, ami súlyos sérülésekhez vezethet.

Légzsák hibakód olvasás házilag

A légzsák kódok kétjegyű számok. A kódok leolvasásához számolja meg, hányszor villog a lámpa, várjon egy kicsit, majd számolja meg újra a villogásokat. Például két villanás, egy szünet és négy villanás azt jelenti, hogy a légzsákrendszer problémája a 24-es kód. Nézze meg a kód jelentését a szervizkönyvben.

Okozhatja kiégett biztosíték a légzsákjelző lámpa kialvását?

A kiégett biztosíték mindenképpen okozhatja a légzsákjelző lámpa kigyulladását. Tehát először a biztosítékdobozt ellenőrizze, hogy van-e kiégett biztosíték. Ha nem biztos a dolgában vigye az autót autódiagnosztikai szakemberhez, például hozzánk.

error: Content is protected !!
Ugrás az oldal tetejére