Miért fullad le az autó menet közben?

Megosztás

Ha az autó menet közben lefullad, leáll, majd újraindul, jellemző ok, hogy a motor nem kap elegendő üzemanyagot, vagy meghibásodott az üzemanyag-szivattyú, és ki kell cserélni. Másrészt, ha az autó lefulladás után azonnal újraindul, ez elektromos problémára utal.

Teendők, ha az autó menet közben leáll

Amikor leáll a motor, az első teendő a gyújtógyertyák ellenőrzése. Ezután érdemes tesztelni, hogy az üzemanyag-szivattyúval van-e probléma. Ha egy autó az elakadás után néhány percig nem indul újra, az üzemanyag-szivattyút kell átvizsgálni, szükség esetén cserélni.

Ha az autó a leállását követően azonnal beindul, ez elektromos problémát jelez. Az elektromos problémákat nehezebb diagnosztizálni. Ellenőrizze a biztosítékokat, és végezzen diagnosztikai tesztet.

Az autó elakadásának kevésbé ritka oka az eldugult üzemanyagszűrő és a rossz katalizátor. Az üzemanyagszűrő megtisztításához vásároljon üzemanyag-tisztító adalékot, és néhány hétig töltsön kizárólag prémium minőségű üzemanyagot az autóba. A katalizátort úgy lehet kipróbálni, hogy lyukat fúrunk a közepére. Ha a lyukon levegő áramlik, az alkatrész megfelelően működik. Ha nincs levegő, akkor ki kell cserélni.

A csatlakozók működőképességének ellenőrzésére és a fedélzeti számítógép által jelzett hibák kiolvasására hívhat minket is. Gyári diagnosztikai műszerrel és rendszeresen frissített szoftverünkkel azonosítani tudjuk szinte az összes autótípus hibáit.

Menet közben leáll az autó és nem indul

Mit érdemes még ellenőrizni ilyenkor?

A mai modern autókban számos összetett rendszer működik együtt, hogy autója megbízhatóan működjön, ezért sokszor nehéz pontosan meghatározni, hogy melyik rendszer okozza az autó leállását vezetés közben. Van azonban néhány gyakori ok, amelyek közül néhányat nagyon egyszerű orvosolni. Tehát, ha azt szeretné, hogy ne álljon tehetetlenül az út szélére, és hajlandó az autó motorháztetője alá nézni, olvassa tovább cikkünket.

menet kozben leall az auto es nem indul

Okok, amelyek miatt autója lefulladhat vezetés közben:

Elfogyott az üzemanyag

Ez a leggyakoribb prózai ok, amely a járművek váratlan leállását okozza. Ellenőrizze a jármű műszerfalának üzemanyag jelzését, és győződjön meg arról, hogy nem fogyott ki az üzemanyag. Ha mégis, akkor is fennáll annak a lehetősége is, hogy az üzemanyag-érzékelő meghibásodott, vagyis valóban kifogyott az üzemanyag, de autója még mindig azt jelzi, hogy benzin van a tartályban. Próbáljon visszaemlékezni arra, mikor tankolt utoljára, és mennyit vezetett azóta. Ha nemrég tankolt, akkor ez azt jelezheti, hogy üzemanyag-érzékelője meghibásodott.

Az akkumulátor meghibásodott

A jármű üzemben tartásához elengedhetetlen az autó akkumulátora. Régen autójával folytathatta útját az akkumulátor csatlakoztatása nélkül, de manapság a legtöbb modern jármű sok összetett rendszerrel rendelkezik, amelyek folyamatos áramellátást igényelnek a jármű üzemben tartásához. Az egyik leggyakoribb probléma itt az, hogy az akkumulátor egyik saruja meglazult, és nem jó az érintkezés az akkumulátorral.

Ez történhet vezetés közbeni rázkódás, az út bukkanói miatt, vagy akár a kábel vagy a kapocs csatlakozásának korróziója miatt. Ha az akkumulátor csatlakozása nem megfelelő, a generátor már nem tudja tölteni az akkumulátort, és ha a generátor nem termel elegendő áramot, miközben a motor jár, akkor a jármű váratlanul leáll.

A generátor hibás

A generátor az az alkatrész, amely feltölti az akkumulátort. Ha a generátor meghibásodik, megszűnik az akkumulátor töltése. A használattól függően néhány nap múlva az akkumulátor teljesen lemerül, és már nem tudja biztosítani azt az energiát, amelyre az autónak szüksége van a motor beindításához és működésben tartásához.

Az autó túlmelegedett

Autójának valószínűleg folyadékhűtéses rendszere van, amely arra épül, hogy az autó mozgása közben a levegő áramoltatja a vizet az autó hűtőjében. A hideg vizet a hűtőrács keringteti a motor körül biztosítva annak hűtését, mivel az égési folyamat rendkívül magas hőmérsékletet eredményez az autó motorjában és környékén.

Ha szivárgás lép fel a hűtőrendszerben, a termosztát meghibásodik vagy a vízszivattyú tönkremegy, a motor hűtésre nem lesz megfelelő. Ebben az esetben a digitális motorkezelő rendszer parancsot kap, hogy le kell állítania a motort, így megakadályozza a dugattyúk maradandó károsodását, és emiatt az autó váratlanul leáll.

Autója álló helyzetében is a motorkezelő rendszernek be kell kapcsolnia a ventilátort, hogy a motor hideg maradhasson. Amikor ez a ventilátor esetleg beragad vagy meghibásodik, autója túlmelegedhet kis sebesség mellett is, például dugóban araszolva.

Az üzemanyag-befecskendező rendszer ment tönkre

Az autója egyszer, amely nagy nyomáson juttatja az üzemanyagot minden hengerbe, percenként akár ezerszer. Ez a rendszer nemcsak nagyon finom szűrőket és tömlőket használ, hanem az üzemanyag-befecskendező szivattyú által létrehozott nyomásra is támaszkodik. Amikor ez a szivattyú leáll, vagy ha az üzemanyagszűrő kritikusan eltömődik rossz minőségű üzemanyaggal, az autó már nem képes biztosítani a motorban az égési folyamat folytatásához szükséges üzemanyagot.

Mit tegyen, ha az autó lefullad menet közben?

Amikor autója lefullad, gyorsan félre kell húzódnia az útról, mert veszélyt jelent más sofőrökre, akik esetleg nem számítanak arra, hogy lelassul vagy megáll. Ez éjszaka különösen veszélyes lehet, ha autója fényszórója sem működik. Ilyen helyzetben a következőket érdemes tennie:

menet kozben leall a motor bmw

1. Azonnal vezesse le autóját az útról (miközben még mozgásban van): ezután menjen autójától biztonságos távolságra (néhány méterre), távol az úttól és a szembejövő forgalomtól. Ha autója az út közepén állt le, azonnal segítséget kell hívnia. Csak akkor hagyja el a járművet, ha úgy látja, hogy az biztonságosan megtehető.

2. Kapcsolja be az elakadásjelzőt (ha lehetséges), és hagyja bekapcsolva a helyzetjelzőket: lehet, hogy autója teljesen üzemképtelen, de próbálja meg bekapcsolva hagyni az összes lámpát.

3. Ellenőrizze az üzemanyag- és hőmérsékletmérő műszer jelzését: ellenőrizze, hogy van-e még üzemanyaga, és hogy az autó motorja nem melegedett-e túl (a hőmérsékletmérőnek mindig középen, meleg és hideg között kell lennie).

4. Próbálja újraindítani az autóját: ha autójában van üzemanyag, és nem melegedett túl, megpróbálhatja beindítani.

5. Hívjon segítséget: ha autója nem indul be, és nem tudja megoldani a problémát helyben, akkor segítséget kell kérnie. Ha el tudja érni valamelyik ismerősét, aki elvontatja, először telefonáljon neki. Ha esetleg a kötelező biztosítása tartalmaz közúti mentést, Sárga Angyal road assistance segély szolgálatot, akkor érdemes tárcsáznia a megadott telefonszámot, vagy pedig hívjon autómentő trélert.

Autódiagnosztika hívása most

Az autó diagnosztikai vizsgálatát szívesen elvégezzük Önnek akár a helyszínen is!

Ugrás az oldal tetejére