Olajnyomás jelző lámpa világít vagy villog – 8 lehetséges ok

Megosztás

Aggódnom kell, ha az olajnyomás jelző lámpa világít vagy villog megálláskor? Először is álljon félre, állítsa le a motort, és ellenőrizze a motorolajszintet. Az olajnyomásjelző lámpa villogása azt jelentheti, hogy a motorban kevés az olaj.

Ha így van, töltsön bele olajat, hogy az olajmérő pálcán lévő teljes jelzésig emelkedjen. Ne aggódjon, ha nem találja a pontos márkát vagy súlyt, amelyet általában használ: Csak töltse fel újra a legközelebbi benzinkúton, mielőtt továbbhaladna.

olajszint ellenőrzés nívópálca jelzés

Ha a lámpa villog, és az olajszint megfelelő, akkor hibás figyelmeztető lámparendszer, a motorban fellépett olajnyomás-szivárgás vagy más okok is állhatnak a háttérben.

Olajnyomás jelző lámpa világít – 8 lehetséges ok

A műszerfalon lévő alacsony olajnyomásjelző lámpa, akárcsak a fedélzeti diagnosztikai rendszer többi része, közvetlen kommunikáció az autó fedélzeti számítógépétől, amely egy esetleges jármű problémára hívja fel a figyelmet.

Ha az olajnyomás jelző lámpa villog, vagy a motorellenőrző lámpához (CHECK ENGINE) hasonlóan kigyullad, akkor le kell állítania a motort, és miután lehűlt, ellenőriznie kell az olajszintet. Az alacsony olajnyomásjelző lámpa kigyulladását kiváltó gyakori okok a következők.

Nem elegendő vagy elhasználódott olaj

Minden jármű karbantartása kulcsfontosságú ahhoz, hogy az úton maradjon. Az olajcsere mindig szerepeljen a teendői között. Az olajat a megtett távolság (km) függvényében vagy az éves karbantartás keretén belül érdemes elvégezni. Ez biztosítja, hogy mindig tiszta, friss olaj keringjen a motorban.

A motor alkatrészeinek kopása

Az olaj a forgattyús tengely csapágyazása és a vezérműtengely csapágyai révén kering a motorban. Ha ez a terület az elhasználódott alkatrészek miatt kiszélesedik, az olaj túl könnyen áramlik, ezáltal csökken az olajnyomás.

motor alkatrészeinek kopása

Az olajszivattyúnak a csapágyak és a járatok alatti szűk területeken kell átpréselnie az olajat. Ezek azok a területek, amelyek nyomást építenek fel a rendszerben, mivel ezek szabályozzák az áramlás sebességét. Minél gyorsabban mozog a motor, annál nagyobb az áramlási sebesség és a nyomás.

Hibás olajnyomásmérő

Lehet, hogy a motorjában bőven van olaj a serpenyőben, és tökéletesen rendben van, de meghibásodott az olajnyomásmérő. Elektromos problémák és a vezetékekkel kapcsolatos problémák miatt a nyomásmérő meghibásodhat, és téves értéket mutathat. Mechanikus olajnyomáspróba vagy fedélzeti diagnosztika segíthet annak megállapításában, hogy valóban nyomáshiány van-e vagy sem.

Eltömődött vagy piszkos légszűrő

Az olajszűrők kulcsszerepet játszanak az olajnyomás fenntartásában. Ha az olajszűrő eltömődik, az növeli a nyomást, egyúttal csökkenti az olajáramlást. Az olajszűrőn található nyomáscsökkentő szelep megakadályozza, hogy a nyomás túl magasra emelkedjen. Ha ez megsérül, nem tudja ellátni feladatát, így a motorolaj könnyebben áramlik, ami csökkenti a nyomást.

Az olaj viszkozitása

A magasabb viszkozitású olaj sűrűbb, és nem folyik olyan gyorsan, mint egy hígabb típusú olaj. Ez az évszaktól függően befolyásolhatja az olajnyomást is. Magasabb viszkozitású olaj használata esetén lassabban alakul ki az olajnyomás a motorban.

A motor túlmelegedése

A túlmelegedő motor elsősorban nem a vezetőnek okoz fejfájást. A motor számára megterhelő a túl magas hőmérsékleten történő, hosszú idejű üzemelés, és az olaj hígulását is okozza, ami csökkenti a nyomást is. A motor túlmelegedésének olyan hatása van, mintha a jármű által megköveteltnél alacsonyabb viszkozitású olajat használna.

motor túlmelegedése

Hibás olajszivattyú

Bár nem olyan gyakori, de a hibás olajszivattyú szélesebb átjárást hozhat létre a forgórészek között, ami az áramlási sebesség csökkenését, ezáltal az olajnyomás csökkenését okozza.

Elhasználódott belső alkatrészek

A motor minden egyes alkatrésze hozzájárul az égési folyamathoz. Ha ezek az alkatrészek meghibásodnak, az olaj akaratlanul is bejuthat az égéstérbe, és eléghet, ami a motorolaj szintjének és nyomásának csökkenését eredményezi. Az égéstérbe kerülő olaj felismerhető a kipufogócsövön keresztül távozó kék füstről.

Alacsony olajnyomás lámpa villogás diagnosztika

Előfordulhat, hogy az alacsony olajnyomás figyelmeztető lámpa villog, vagy menet közben időnként kigyullad, majd kialszik. Az olajnyomás lámpa általában akkor világít, amikor az olajnyomás az autótól függően 5-10 bar alá csökken alapjáraton.

Hacsak a nyomás nem csökken hirtelen, akkor kopogó hangot is észlelhet. A lámpa bekapcsolásának vagy kikapcsolásának oka attól is függhet, hogy a jármű mozgásban van-e vagy üresjáratban.

Ha az olaj jelző lámpa a jármű megállásakor vagy üresjáratban villog, akkor az olajérzékelővel lehet probléma, vagy túl alacsony a nyomás. Az olajnyomásnak legalább 5 barnak kell lennie az autó álló helyzetében. Ha a nyomás 5 bar alatt van, akkor az olajnyomás jelzőlámpa kigyullad, vagy villogni fog. Ha a lámpa menet közben villog, akkor az olajszint szinte biztosan alacsony.

Alacsony olajnyomás diagnosztika

Ellenőrizze az olajszintet, és szükség esetén töltsön motorolajat a járműbe, és továbbra is figyelje a lámpát. Ha az olaj valóban alacsony volt, a lámpának ki kell aludnia. Ha nem, akkor előfordulhat, hogy a motorcsapágyak kopottak. Ez egy kedvezőtlen helyzet, mivel a motorolaj onnan engedheti ki az olajat, ahol az korábban volt.

A legjobb módja annak, hogy megakadályozza az olajnyomásjelző lámpa kigyulladását, ha gondoskodik arról, hogy járműve rutinkarbantartásban részesüljön, beleértve a rendszeresen tervezett olajcseréket is.

A motor kopogása, az üresjáratban alacsony olajnyomásmérő és a motor teljesítményének csökkenése mind arra figyelmeztet, hogy a motorja nehezen küldi az olajat a motorban. Az olajnyomásproblémák figyelmen kívül hagyása komoly problémákat okozhat a motorblokkban.

Ne várjon az ellenőrzéssel, mert a motor súlyosan károsodhat. Forduljon hozzánk, hogy azonnal segíthessünk, hogy autóját zavartalanul használhassa tovább.

Gyakori kérdések

Mit jelent a villogó olajnyomás lámpa?

Ha az olajnyomásra figyelmeztető lámpa világít vagy villog, és a motorja hallható kattogó hangot ad, akkor nagy valószínűséggel az autójában lévő olaj túlmelegedés miatt nem keni a motor mozgó alkatrészeit.

Vezethetek égő olajnyomás lámpával?

Nem szabad bekapcsolt olajnyomásjelző lámpával vezetni, mivel ez jelentős károkat okozhat járműve motorjában. Ha kigyullad vagy villog az olajnyomás lámpa, húzódjon az út szélére, állítsa le a járművet, és ellenőrizze az olajszintet.

Miért világít az olajnyomás lámpa, ha nem alacsony az olajszint?

A műszerfalon lévő olajjelző lámpa nem mindig azt jelenti, hogy az olaj alacsony, szivárog vagy piszkos. Ehelyett azt is jelentheti, hogy az olajnyomás-érzékelőjét vagy az olajszivattyúját kell kicserélni.

Az alacsony olajnyomást helyreállíthatja olajcsere?

A motorolajcsere megoldhatja az alacsony olajnyomás problémáját. Győződjön meg róla, hogy a régi olaj leeresztése előtt motoröblítő adalékot használ. Ez segít kitisztítani a motorban lévő szennyeződéseket. Ezután cserélje ki az olajszűrőt és a motorolajat a gyártó által ajánlott viszkozitású olajjal.

Hazavezethetek alacsony olajnyomás jelzőlámpával?

Ha az olajnyomás lecsökken, akkor olyan mértékben károsodhat a motor, hogy jelentős javításokra lesz szükség, és akár a motor cseréjére is szükség lehet. A legrövidebb úton vezessen haza, de ha közben a motor hangossá válik, azonnal álljon meg, és hívjon autómentőt!

A motor átmosása megoldja az olajnyomás problémát?

A motor átmosása kitisztítja azokat a parányi részecskéket, amelyek áthatoltak az olajszűrőn. Az olajszűrő nagyszerű munkát végez a részecskék kiszűrésében, azonban nem fog fel minden apró szennyeződést. A részecskék az olajcsatornákban összekapcsolódnak és megtapadnak, ami dugulást okozhat, és csökkentheti az olaj áramlását és a nyomást.

Az olajszűrő befolyásolhatja az olajnyomást?

Az eltömődött olajszűrő csökkentheti az olajnyomást. A nem hatékony vagy az eltömődött szűrő az olajnyomás csökkenését okozhatja.

error: Content is protected !!
Ugrás az oldal tetejére