Teker de nem indul az autó – 6 diagnosztikai módszer

Megosztás

Ha az autó önindító teker de nem indul az autó, ez jelentheti azt, hogy nincs szikra a gyertyán, üzemanyag ellátás hiba lépett fel, vagy nincs kompresszió a motorban vagy a hengerekben.

A leggyakoribb okok közé gyújtás hiba (például gyujtótekercs hibái) vagy az üzemanyag ellátó rendszer (például eltömődött üzemanyagszűrő) problémái tartoznak. A jelenség oka lehet viszont mechanikai hiba (például szivárgó szelepfedél) vagy más rendszerek hibás alkatrészei is.

Ha szeretné, hogy akár helyszíni kiszállással diagnosztizáljuk autóját, hívjon minket bozalommal!

Amit a „teker a motor de nem indul” jelenség szinte biztosan nem jelent, az az önindítóval kapcsolatos problémák. Ha a motor forog, de nem indul, akkor általában nincs önindító probléma.

Ha a motor nem forog megfelelően (a motor lassan forog vagy nem forog, illetve furcsa hangokat vagy semmit nem hall, amikor megpróbálja elindítani a motort), olvassa el ezt a gyakorlati útmutatót a hiba elhárításához.

Bármit is csinál, kerülje a motor ismételt, hosszú idejű indítózását abban a reményben, hogy a motor majd csak beindul. Ez lemerítheti az akkumulátort, és közben károsíthatja az indítómotort is. Ehelyett próbálja meg használni az akkumulátorban maradt töltést a hiba felkutatásához.

Forgat a motor de nem indul

Az alábbi gyors diagnosztikai tesztekkel lokalizálhatja a probléma okát:

 • Van szikra?
 • Az üzemanyag eljut a hengerekhez?
 • Megfelelő a kompresszió?
 • Egyéb lehetséges alkatrészek, amelyek meghiúsítják az autó indítását

Ez az útmutató először 6 gyors vizsgálatot ismertet, amelyeket ellenőrizhet 3 rendszert – egyszerű, gyors diagnosztika segítségével – a szikrát, az üzemanyag-ellátást és a kompressziót. Ezután további segítségért meglátja a kapcsolódó rendszerek összetevőinek listáját, amelyek szerepet játszhatnak az autó indítási problémáiban.

Gyors indítási diagnosztika

Amikor megpróbálja kideríteni, miért nem akarja beindulni az autója, vizsgálja meg ezeket a lehetőségeket.

Üzemanyag

Például ellenőrizze, hogy valóban van-e üzemanyag a tankban.

Nézze át a fedélzeti számítógép által jelzett hibákat

A modern járművek számítógépe számos érzékelőt és működtetőt figyel és vezérel. Mielőtt bármi mást tenne, ellenőrizze a számítógép memóriájában a hibakódokat. Még akkor is, ha a CHECK ENGINE lámpa nem világít, találhat olyan kódot, amely segíthet a diagnosztikában. Az olyan érzékelők által mutatott helytelen érték vagy a jelzés hiánya, mint a főtengely helyzetérzékelője (CKP) vagy a vezérműtengely helyzetérzékelője (CPS), megakadályozhatja a motor beindulását. Ezenkívül egy rossz fojtószelep-érzékelő (TPS) is meggátolhatja a hengerekben a szikrát.

Akkumulátor

Ha a motor lassan forog, előfordulhat, hogy lemerült akkumulátorral, laza vagy korrodált akkumulátor pólusokkal vagy megszakadt indító rendszer vezetékekkel van dolga.

Indító rendszer

Az indítómotorral vagy az áramkörrel kapcsolatos problémák is meghiúsíthatják a motor beindulását. Érdemes ellenőrizni az áramkör feszültségesését vagy ellenőrizni az indítómotort. Forgatáskor fordítson különös figyelmet a szokatlan zajra.

Biztonsági rendszer

Sok modern jármű lopásgátló biztonsági rendszerként immobilizerrel van felszerelve. Lehet, hogy az autó biztonsági rendszere hibásodott meg, amely megszakította az üzemanyag- és/vagy gyújtásrendszert vagy a kulcsban lévő chipet. A beépített biztonsági rendszer hibaelhárításához olvassa el autójának használati útmutatóját, vagy forduljon a riasztórendszert beszerelő céghez.

Kiégett biztosíték

Ellenőrizze, hogy nincs-e kiégett biztosíték, amely megakadályozhatja valamely indító áramkör, például az üzemanyag-befecskendező vagy a számítógépes rendszer megfelelő működését.

A kormos vagy meghibásodott gyújtógyertyák nem képesek meggyújtani az üzemanyag-keveréket.

Gyújtás van de nem indul az autó

Van-e szikra?

Először szeretné ellenőrizni, hogy jó szikrát kapnak-e a hengerek. Ezt a tesztet gyertya szikra vizsgáló nélkül is elvégezheti, de jobb műszerrel vizsgálni, mert egy gyenge vagy kimaradó szikra megakadályozhatja a motor beindulását. Állítható tesztelő műszerrel vizsgálható a 40 kV, 30 kV és 10 kV szikra is.

Válasszon egy könnyen hozzáférhető gyújtógyertyát, és húzza ki a gyújtógyertya vezetékét, vagy a tekercshuzalt, vagy a tekercset a dugóban (COP).

Állítsa a szikra tesztert 40 kV-ra, és dugja be a gyújtógyertya vezetékének vagy a tekercs vezetékének a végére. Csatlakoztassa a szikra tesztert a motor földeléséhez. A tesztelő földeléséhez használjon festetlen konzolt vagy csavart a motoron.

MEGJEGYZÉS: Ha nem használ szikra-tesztelőt, fogja meg a huzalt egy szigetelt fogóval, és helyezze a vezeték hegyét kb. fél centiméterre a földeléstől (motortömb, tartó, hengerfej). Ekkor szükség van egy segítőre a motor forgatásához. A teszt többi része ugyanaz. Ellenőrizheti a szikra meglétét, de az erejét nem mérheti így.

Miközben figyeli a szikra tesztelő műszert, valaki forgassa meg a motort. Látnia kell, hogy egy fényes szikra ugrik a résbe a szikra teszterben.

Ha nem lát szikrát, ismételje meg a tesztet. Ezúttal állítsa a szikra tesztert 30 kV-ra. Ha még mindig nem lát szikrát, ismételje meg a tesztet, és állítsa a tesztert 10 kV-ra. Ha ezúttal sem lát szikrát, akkor probléma van a gyújtási rendszerrel.

A további diagnosztikához nézze meg az adott modellhez kapott kézikönyvet. Az adott modelltől függően problémát okozhat egy gyújtótekercs, elosztó, gyújtási modul, gyújtó vagy más kapcsolódó alkatrész.

Egyéb szikra ellenőrzések

Ellenőrizze, hogy a gyújtáselosztó fedele nem lazult-e meg; ellenőrizze az elosztófedelet nedvesség, repedés, szenesedés vagy egyéb sérülés szempontjából, lehetnek meghibásodott elosztó alkatrészek.

Ha több mint 3 éve nem cserélt gyújtógyertya vezetékeket, a vezetékek tönkremehetnek az igénybevételtől függően.

Ezenkívül ellenőrizze az autóhoz kapott kézikönyvben vagy a járműjavítási kézikönyvben a gyújtógyertya csereperiódust. Lehet, hogy szervizelni kell (hézag ellenőrzése és beállítása), vagy ki kell cserélnie a gyújtáscsatlakozókat.

Ha új gyújtógyertyákat szerelt be, és az autó nem hajlandó elindulni, ellenőrizze még egyszer, hogy az adott modellhez megfelelő gyújtógyertyákat szerelt-e be, és hogy a gyújtógyertya hézag beállítása megfelelő-e.

Az üzemanyag-befecskendezők eltömődhetnek, és megakadályozhatják a motor beindulását.

Elérte-e az üzemanyag a hengereket?

A szikra ellenőrzése után ellenőriznie kell, hogy a motor tölt-e be üzemanyagot.

A porlasztó vagy a fojtószelep ház befecskendező (TBI) rendszerének ellenőrzése

Vegye le a fedelet a légszűrő dobozáról, és nyissa ki a fojtószelep lemezt (karburátort). A TBI rendszereken figyelje az üzemanyag befecskendező szelepet.

Kérjen meg valakit, hogy tekerje meg a motort, és ellenőrizze, hogy tölt-e üzemanyagot a rendszer.

Ha nem látja az üzemanyag befecskendezését, akkor a probléma az üzemanyag-ellátó rendszerben van.

Önindító kattan de nem teker

Győződjön meg a következőkről:

 • van elég üzemanyag a tartályban,
 • az üzemanyag-szivattyú működik,
 • az üzemanyagszűrő nincs eltömődve (a szerviz ütemtervet illetően olvassa el autójának használati útmutatóját vagy javítási kézikönyvét),
 • az üzemanyag nyomásszabályozó megfelelően működik
 • az üzemanyag-befecskendezők nincsenek eltömődve.
 • a többportos üzemanyag-befecskendező rendszer ellenőrzése
 • ellenőrizze az üzemanyagot

Megfelelő a kompresszió?

A hengerben lévő kompresszió felmelegíti a levegő-üzemanyag keveréket, és segít a szikrának meggyújtani a keveréket, így végbemegy az égés. Az égési folyamat során azonban nem lehet szivárgás. Ellenkező esetben a hengerben gyenge az égés, vagy egyáltalán nem ég el az üzemanyag.

A levegő (égés) szivárgásának leggyakoribb forrása a leugrott vezérműszíj vagy -lánc, amely lehetővé teszi a levegő távozását egy szelepen keresztül. A gyenge kompresszió oka lehet égett szelep, elhasználódott kompressziós gyűrű vagy kifújt hengerfej-tömítés is.

Vezérműszíj vagy vezérműlánc szinkronizálja a vezérműtengelyt a főtengely forgásával. A vezérműszíj bizonyos számú megtett km után elhasználódik, megsérül vagy elszakad. A vezérműszíj, illetve -lánc javasolt időközönként történő cseréje megakadályozhatja a motor súlyos mechanikai problémáit.

Egyes modelleknél könnyű levenni a burkolatot annak ellenőrzésére, hogy a szíj vagy a lánc nem mozdult-e el. Szemrevételezéssel ellenőrizheti a szíj vagy a lánc állapotát, majd ellenőrizheti, hogy nem ugrott-e le. Kövesse a javítási kézikönyv utasításait.

Hasonlóképpen ellenőrizheti a nyomást is egy manométerrel. Ha benzinmotorja van, gyújtógyertya furatába, dízelmotornál izzítógyertya vagy befecskendező fúvóka helyére csavarja be a mérőeszközt. Kövesse a járműhöz kapott kézikönyv utasításait.

Teker de nem indul az autó – egyéb problémák

Ha az autó elsőre nehezen indul, vagy gyújtás van de nem indul az autó, az alábbi problémák is gondot okozhatnak.

Nem indul az autó nem teker

Hidegindító befecskendező szelep

Néhány modell hidegindító befecskendezőt használ. Ez az alkatrész csak hideg motor esetén működik. Az injektornak lehet saját hőkapcsolója, de kaphat vezérlést a rendszervezérlő modultól is.

Ha a kapcsoló vagy a fedélzeti számítógép áramköre meghibásodik, hideg hónapokban megeshet, hogy nehezen tudja beindítani a motort. Szükség esetén ellenőrizze az autóhoz kapott kézikönyvet, vagy keressen minket bizalommal!

Rossz a MAP szenzor (töltőnyomás érzékelő)

A töltőnyomás (MAP) érzékelő összehasonlítja a légköri nyomást a szívócsőben uralkodó vákuummal. Ha az érzékelő meghibásodik, megakadályozhatja a motor beindulását. Nem minden járműben van ilyen érzékelő.

Gyakran fordulnak elő az alábbi problémák is:

 • TDI teker, de nem indul
 • Renault Clio teker de nem indul
 • Suzuki Swift 1.0 teker, de nem indul
 • Suzuki Swift teker, de nem indul
 • Suzuki Swift 1.3 teker, de nem indul
 • Opel Astra F teker, de nem indul

EGR szelep hiba

A kartergáz szelep egy meghatározott mennyiségű kipufogógázt vezet be a szívócsatornába újbóli elégetés céljából. Ez segít csökkenteni a motor hőmérsékletét és a káros károsanyag-kibocsátást is.

Ez a szelep meghibásodhat azonban, és letapadhat nyitott vagy zárt helyzetben. A szelep nyitott helyzetében meghiúsíthatja a motor beindulását. A beragadt, nyitott EGR szelep további tünetei a durva alapjárat és a menet közbeni leállás.

ECT szenzor hiba

A számítógép a motor hűtőfolyadék hőmérsékletének (ECT) érzékelőjét használja, hogy megtudja, mennyi üzemanyagra van szüksége a motornak, és mikor kell zárt hurkú üzemmódba lépni (azaz amikor a motor eléri az üzemi hőmérsékletet).

Az adott modelltől függően egy meghibásodott ECT-érzékelő felboríthatja a gyújtás időzítését, vagy az erőátviteli vagy hűtőventilátor működését. Ha szükséges, nézze meg az autó szerelési útmutatójának ide vonatkozó fejezetét.

MAF szenzor hiba

A légtömegmérő (MAF) érzékelő jelzi a számítógépnek a motorba belépő levegő mennyiségét (és sűrűségét). Gyakori MAF probléma az érzékelő elemet elzáró szennyeződés vagy idegen anyag, ami megakadályozza az érzékelő tökéletes működését.

Maga az érzékelő is meghibásodhat egy bizonyos megtett km után. Az érzékelő megtisztítása és tesztelése után sokszor beindul az autó.

Műszeres autódiagnosztika, hibakód olvasás és törlés, indítási hibák feltárása szakszerűen!

Kapcsolódó diagnosztikai cikkek:

Ugrás az oldal tetejére